post-image
1
jan
1:00

Poti izobraževanja v slovanskem svetu

Pokrajinski arhiv Koper
Kapodistriasov trg 1, 6000 Koper

Poti izobraževanja v slovanskem svetu / Paths of education in the Slavic world ~ Mednarodna potujoča razstava

Pokrajinski arhiv Koper in Zveza zgodovinskih društev Slovenije

Vljudno vabita na odprtje razstave »Poti izobraževanja v slovanskem svetu«, ki bo v petek, 12. aprila 2019, ob 12.00 uri v avli Pokrajinskega arhiva Koper, Kapodistriasov trg 1, 6000 Koper.

Teme o zgodovini šolstva predstavlja devet muzejev izobraževanja v slovanskih državah (Belorusija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Poljska, Srbija, Slovaška, Slovenija, Ukrajina) ter pedagogi in zgodovinarji iz štirih slovanskih držav (Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora, Rusija).

Pogled na poti izobraževanja spremljamo pri vsaki državi v šestih korakih: najprej se ozremo na začetke pismenosti in izobraževanja, na pedagoge in šolske stavbe, nato pa pogledamo še kratko opozorilo na pouk, učbenike in učila. Izbor 3 ali 4 ilustracij za posamezno temo daje vtis o različnosti, a hkrati opozarja tudi na podobnosti v razvoju izobraževanja, na pomembne posameznike ali manj poznane učitelje, učiteljico kot oblikovalce pedagoške realnosti.

S primeri šolskih stavb, pouka, učbenikov in učil pa predstavljamo poleg razvoja pedagoške misli tudi vplive političnega in gospodarskega razvoja na šolstvo.
Poti izobraževanja v slovanskem svetu so zelo pestre. K Slovanom so vodile poti k šoli in izobrazbi iz tradicij antičnega latinskega in grškega sveta, zaznamovalo ga je zahodno krščanstvo z latinico in krščanski vzhod z glagolico in cirilico, pa tudi več jezikov izobraževanja. Slovanski šolski razvoj so do 1918 sooblikovali ne le jeziki sosedov in drugače govorečih sodeželanov temveč tudi vplivi političnih središč tedanjih imperijev.

Glede na pomen izobraževanja, jezika in kulture pri narodnostnem oblikovanju delujejo v vrsti slovanskih državah šolski / pedagoški muzeji kot osrednji državni muzeji za področje zgodovine izobraževanja. Razstava tako spodbuja mednarodno sodelovanje teh šolskih / pedagoških
muzejev slovanskih držav, pa tudi raziskovanja in predstavljanja razvoja zgodovine izobraževanja in s tem spodbuja evropsko pa tudi širše mednarodno sodelovanje nasploh.

Razstava je kot del mozaika izobraževanja pri Slovanih zasnovala Zveza zgodovinskih društev Slovenije, ZZDS – ta je 2016 imela 38. zborovanje na temo Zgodovina izobraževanja / History of Education, Slovenia http://zzds.si/2016/09/20/38-zborovanje-zzds-conference/ - in jo pripravila v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur ter Slovenski šolskim muzejem.

Беларусь / Belarus / Belorusija / Bielorussia Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina / Bosna in Hercegovina / Bosnia ed Erzegovina България /Bulgaria / Bolgarija / Bulgaria
Hrvatska /Croatia / Hrvaška / Croazia
Česka /Czech Republic / Češka / Repubblica Ceca
Северна Македонија / North Macedonia / Severna Makedonija / Macedonia del Nord
Crna gora /Montenegro / Črna gora / Montenegro
Polska / Poland / Poljska / Polonia
Россия / Russia / Rusija / Russia
Србија / Serbia / Srbija / Serbia
Slovensko / Slovakia / Slovaška / Slovacchia
Slovenija /Slovenia / Slovenija / Slovenia
Украї́на /Ukraine / Ukrajina /

Projekt ZZDS je leta 2015-2016 podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstava bo na ogled do petka, 31.5.2019.

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov