post-image
1
jan
1:00

Festival Maravee 2018 – XVII. edicija MARAVEE FICTION - ENEJ GALA Uporabljam ali opazujem? prostorska postavitev

Galerija Loža Koper
Koper

Odprtje: petek, 25. januar 2019, ob 18.00

Uporabljam ali opazujem? je naslov osebne razstave Eneja Gale (kustosinja Majda Božeglav Japelj), obetavnega slovenskega umetnika, ki živi in deluje med Italijo in Slovenijo. Zadnji dogodek v programu tradicionalne multimedialne prireditve Festival Maravee Fiction je tudi tokrat nastal v organizaciji Društva Maravee - njegova idejna pobudnica, organizatorka in kuratorka je italijanska likovna kritičarka Sabrina Zannier - ter v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran in Avtonomno pokrajino Furlanijo-Julijsko krajino,  ob podpori podjetja Gervasoni.

Enej Gala (Ljubljana, 1990), predstavnik milenijske generacije primorskih umetnikov, je prve vidne uspehe požel v italijanskem likovnem prostoru, kjer je tudi začel svojo likovno formacijo.  Po triletnem študiju slikarstva v Benetkah je izobraževanje nadaljeval v Rotterdamu (William De Kooning Academy of Fine Arts) in ga zaključil z magisterijem na beneški akademiji. Obenem je pripravljal osebne razstave ter se doma in na tujem udeleževal izbranih  skupinskih razstav (Albanija, Senegal, Italija, Slovenija, Portugalska, Črna gora …). Med osebnimi izstopata The Stable v beneški Galeriji AplusA (2015) in Prefabrick v galeriji Fabbrica del Vapore v Milanu (2016), ki sta pritegnili pozornost tamkajšnjih medijev in stroke.  Bogat je tudi nabor skupinskih razstav, med katerimi izstopajo Nuova pittura italiana v Beogradu in Lizboni (2014), 11. bienale afriške umetnosti Dak'Art v Dakarju, Senegal (2014), 31. mednarodni grafični bienale v Ljubljani (2015) in This is Today v Obalnih galerijah Piran (2016). V času študija (2013) je prejel delovno štipendijo mladih, ki jo razpisuje ugledna beneška Fondacija Bevilaqua la Masa, dve leti kasneje pa  nagrado Walking with Art Stonefly Prize. Številne so objave o njegovem delu v domačem, še številnejše pa v tujem tisku  (Artforum, Nero Magazine, 2015, Flashart, 2016; IO, Donna 2016; Panorama, 2016; Rendevouz de la Mode, 2018), s katerimi je okrepil svojo prepoznavnost tudi v mednarodnem prostoru.

 

UPORABLJAM ALI OPAZUJEM?

Prostorska postavitev Eneja Gale postavlja v ospredje odnos med vizijo in vizionarstvom, predmetnostjo in subjektivnostjo, ob opazovanju aktivnega ustvarjalnega prostora, v odnosu realnost-fikcija, kot nekakšen pogled onkraj, ki ustvarja emocije in aktivno prisotnost gledalca.  

Umetnik je pozoren opazovalec  sodobne družbe, v kateri kriza racionalnega spodbuja razmah pretvarjanja. Ta koncept se krepi v pozitivnem sprejemanju snovanja, projektiranja in predstavljanja, ki ga povezuje svobodna ustvarjalnost. Pri tem se s pomočjo etimologije latinske besede fingere (ustvariti, izdelati) lahko navežemo na katerokoli obliko ustvarjalne pripovedi. Svetovi fikcije se torej na resničnost  opirajo s podobnostjo in v komunikaciji z realnim svetom na nivoju fiziološkega, psihološkega, čustvenega in moralnega. 

Obetaven slovenski umetnik mlajše generacije postavlja v sklopu festivala odnos med resničnim in umišljenim, med umetnostjo in oblikovanjem, kot motrenjem, opazovanjem umetniškega dela, in njegovo uporabno funkcijo. S serijo Popravljenih predmetovumetnik vtisne škarjam, očalom, puškam, kozarcem, skodelicam, izvijačem … in celo vtičnicam občutljivo konceptualno življenje. To so drobne sledi neke obnovljene, “popravljene”, domišljene in vnovič najdene vsakdanjosti.

Izbrani predmeti omogočajo nekakšen oblazinjen,  pritajen oziroma previden korak neke poti, premikanja, ki sproža globoko zavedanje samega sebe v odnosu do drugega. Kje živim, kje stanujem, s kom in s čim se povezujem? Nič ne ostane neopaženo in nesluteno, če lahko vsak, še najbolj banalen predmet doživi korenito spremembo, transformacijo, ki ga pogoltne v  proces prehoda od tu do tam. Enej Gala nas vodi za roko po tej vznemirljivi poti, da se nam na tanki črti med resničnim in umišljenim razkrije moč čudenja, osuplosti in očaranosti. Galovo insceniranje nadrealne dimenzije se pri Maravee Fiction osredinja na preoblikovanje običajnih predmetov v nekaj povsem drugega. Njihova funkcija, uporabnost, zamrzne v negaciji človeškega posega in v onemogočanju njegove uporabnosti. Ravno tu vznika meja med umetnostjo in dizajnom, med domačim življenjem in vizionarstvom, med vizijo in eksistenco. Tu se zariše most med dvema projektoma, Maravee Fiction in Maravee Object, ki ga načrtujemo v naslednji ediciji. Slednji bo izpostavil pomen predmeta v njegovem konstantnem dialogu z gestualnostjo človeškega telesa, tudi tam, kjer bo princip funkcionalnosti v resnici onemogočen, v subjektivnem smislu pa bo nanjo opozarjal.  

Uporabljam ali opazujem? zaključuje program dogodkov in razstav v letu 2018 in simbolično napoveduje naslednjega. Pri tem želi poudariti projektnost Maravee v znamenju spremenljivosti, v tenziji med kontinuiteto in različnostjo. Proces, ki v poetiki Eneja Gale korenini v vztrajnosti in različnosti, med preteklostjo in sedanjostjo, vkoreninjenostjo v neko okolje  in prehajanjem iz prostora v prostor.

V prehajanju od uporabnih predmetov do malih skulptur in instalacij postavlja umetnik v ospredje protagonizem nenavadnih osebkov, razpetih med vlogami objektov in subjektov, med uporabnostjo in identiteto.  Včasih predmet postane žival (klešče se spremenijo v pelikana) ali puška, ki razkriva embrionalno stanje bitja z rastočim krilom, ali posodica, ki bi lahko bila tudi insekt, žuželka v razvoju, ali entiteta v dekompoziciji. Ponudijo se nam zanimivi osebki ali - bolje  -namišljeni liki, ki jih sugerirajo mutacije izvijačev v gimnastičnih pozah ali v pozah, doseženih z razkrivanjem in sestavljanjem električnih vtičnic, z magično zgradbo oblik nestabilnega ravnovesja.  Videno spominja na nekakšne brbotajoče množice nenavadnih, bizarnih figur, rojenih z natančnim opazovanjem resničnosti, a s pridihom subtilno prepričljive ironične vene. 

 

INFO: Majda Božeglav Japelj, T051 362 948, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov