post-image
1
jan
1:00

Metka Kavčič, Korak do dna

Monfort, Portorož

Prostorsko-zvočna ambientalna postavitev v portoroškem Razstavišču Monfort je prva osebna razstava umetnice Metke Kavčič, Štajerke s primorskimi koreninami. Monumentalen prostorski volumen nekdanjega skladišča soli je sprejela kot izziv, da svojo v kovino vtkano idrijsko čipko zrahlja v sugestivni prostorsko-zvočni postavitvi.

Na grčasto betonsko površino tal je usmerila osemnajst metrov dolgo in štiri metre široko projekcijo čipke, ki s skorajda neznatnimi svetlobnimi premiki-valovanjem- ustvarja gibljivo optično strugo. Umetnice vabi gledalca, da se povsem prepusti lenobnemu ritmu gibanja, do trenutka, ko nas bo “statična predstava zapeljala v neulovljiv, samosvoj tok, v zavedanje hipnega preobrata in s tem povezane nemoči, ko življenje v obredju časa valovi in niha s samosvojo, usojeno amplitudo.”

V Mariboru rojena Metka Kavčič (1960) je leta 1981 zaključila študij na Pedagoški akademiji. Leta 1987 je diplomirala še na Akademiji za likovno umetnost (prof. Slavko Tihec), kjer je tri leta zatem zaključila tudi specialko (konservatorstvo-restavratorska smer). Na École Nationale Supérieure des Beaux-Art v Parizu, oddelek za klasično modelacijo, se je leta 1998 nekaj mesecev strokovno izpopolnjevala pri profesorjih Bernardu Perrinu in Jean-Francoisu Duffauju. Med leti 1989 in 2000 je bila kot konservator-restavrator zaposlena v Pokrajinskem muzeju Ptuj. Od leta 2000, ko je pridobila status samozaposlene v kulturi, redno samostojno in skupinsko razstavlja v Sloveniji in na tujem. V Pariz se je leta 2004 vrnila na dvomesečno strokovno izpopolnjevanje.

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov