post-image
1
jan
1:00

Fotografska razstava o požganih vaseh med 2. svetovno vojno

Velika dvorana Doma krajanov v Šmarjah pri Kopru

Potujoča razstava o požganih vaseh med 2. svetovno vojno na območju Goriške, Krasa, slovenske in hrvaške Istre, Brkinov, Čičarije in tržaškega zaledja vključuje arhivske posnetke požganih vasi z območja nekdanje Julijske krajine v času 2. svetovne vojne, nad katerimi so svoje vojaške operacije »čiščenja terena« med 2. svetovno vojno izvedli nacisti in fašisti.

Šmarje so med 2. svetovno vojno gorele dvakrat, uničenih je bilo 151 stanovanjskih hiš, herojski predhodni napad na nemško vojsko in rešitev domačinov pa velja za največjo vojaško in moralno zmago Istrskega odreda v letu 1944.

Razstavo v Šmarjah, ki je del programa Dneva krajevne skupnosti Šmarje, počastitve ob 72. obletnici požiga vasi in praznovanja Dneva državnosti, organizirajo UP ZRS, Krajevna skupnost Šmarje, Zveza borcev KO Šmarje in partnerji projekta Vžgano v spominih.

Razstava bo v Šmarjah na ogled med 19. junijem in 8. avgustom:

ponedeljek, torek, četrtek, petek: 8.00–14.00
sreda: 17.00–19.00
sobota, nedelja: po dogovoru

Po tem se razstava seli še v Lipo in Žminj na Hrvaškem.

Fotografska razstava je izvedena v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmarje, Zvezo borcev KO Šmarje, Slovenskim prosvetnim društvom Mačkolje, Slovenskim kulturnim društvom Primorsko Mačkolje, Spominskim centrom Lipa pamti in Osnovno šolo Vladimirja Gortana Žminj.

DODATNE INFORMACIJE: dr. Gašper Mithans, vodja projekta (gasper.mithans@zrs.upr.si)

VEČ INFORMACIJ http://burntinmemories.eu/sl/​

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov